Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

10.05.2019.
Обавјештења

Отворена изложба и уручене награде ученицима конкурса о страдању у Јасеновцу

У Спомен подручју Доња Градина у сриједу је отворена и изложба ученичких радова награђених на конкурсу под називом "Страдања и сјећања на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина".

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је у Спомен-подручју Доња Градина изложбу ликовних и литерарних радова ученика основних и средњих школа, чија је тема била страдање и сјећање на невине жртве у усташком концентрационом логору Јасеновац.

Награде за најбоље ученичке ликовне и литерарне радове (Фото: РТРС)

На конкурсу, који је расписао Републички педагошки завод, учествовали су ученици из више од 120 основних и 64 средње школе из цијеле Републике Српске. Најбољим ауторима данас су уручене захвалнице и награде.Тривићева је изјавила новинарима да је ово један од најконкретнијих начина на који се може видјети како ученици разумију величину јасеновачке трагедије.

Она је истакла значај помена у великом стратишу српског, јеврејског и ромском народа у Доњој Градини, гдје је страдало око 700.000 људи.

"Значајно је да кроз школске системе, кроз ликовне и литерарне секције, укључимо све ученике у обиљежавање Дана сјећања" рекла је Тривићева.

(Фото:РТРС)

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је на конкурс пристигло неколико стотина ликовних радова и неколико хиљада литерарних радова о страдању у логору Јасеновац.

"Задовољан сам чињеницом да сваке године на конкурсу учествује пуно ученика и школа и Републички педагошки завод ће у сарадњи са Јавном установом Спомен-подручје Доња Градина овакве изложбе организовати и у наредним годинама" рекао је Дамјановић.

Извор: РТРС

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica